Geen producten (0)

UITLEG BIJ AANDUIDING MESTSTOFFEN

Op alle meststoffen zie je de aanduiding N-P-K. Dit zijn de macrovoedingsstoffen voor planten.

N staat voor Stikstof (Nitrogenium)
P staat voor Fosfor (Phosphorus)
K staat voor Kalium (Kalium)

De cijferaanduiding geeft het percentage aan, bijvoorbeeld N-P-K 6-3-3 bevat 6% Stikstof, 3% Fosfor en 3% Kalium.

MACROVOEDINGSSTOFFEN
Stikstof (N) is belangrijk voor de groei van een plant. Met stikstof maakt een plant eiwitten, organische verbindingen en bladgroen.
Fosfor (P) is van essentieel belang bij de ontwikkeling van het wortelgestel als de ademhaling en de energievoorziening van de plant.
Kalium (K) is nodig voor fotosynthese, productie en transport van koolhydraten, energievoorziening en vochthuishouding.

Daarnaast heeft een plant mineralen en sporenelementen nodig.

 

UITLEG MaxVeganic PRODUCTEN

Max Grow en Bloom  zijn vloeibare meststoffen afkomstig uit biologische reststromen. Het voordeel van vloeibaar is dat alle voeding is opgelost en direct beschikbaar is voor planten. Grow en Bloom zijn zeer geschikt als Bio Hydrocultuur voeding en ze zijn gebufferd op pH 5.5. Dit is de optimale pH voor kokosvezel. 

 • Max Grow is een plantenvoeding voor de groeifase van planten. Het is zo samengesteld dat de N-P-K  7-2-3 is. Het bevat Humine  en fulvine en het bevat eveneens Yucca extract. Alle grondstoffen zijn in de optimale verhouding aanwezig.
 • Max Bloom is een plantenvoeding voor de Bloeifase van planten.  Het is zo samengesteld dat de N-P-K  4-2-8 is. Het bevat Humine en fulvine en het bevat eveneens Yucca extract . Alle grondstoffen zijn in de optimale verhouding aanwezig.

Max 6-3-3, 4-4-4 en 2-6-6 Fine zijn hoogwaardige meststoffen. Alle ingredienten zijn volledig plantaardig en toegestaan in de biologische landbouw.
Het zijn droge mengsels met een fijne structuur waardoor ze snel opgenomen worden en gemakkelijk door aarde of kokosvezel te mengen zijn. Ook kunnen ze over een mulchlaag gestrooid worden.
Oude uitgeputte potgrond kan weer worden hergebruikt door  1 eetlepel van de meststof door 4 liter potgrond te mengen (ca. 15 gram per 4 liter aarde). Voor kokosvezel geldt dezelfde dosering. Voor snelgroeiende planten, houd de dubbele dosering aan (1 eetlepel per 2 liter aarde).
Als planten al in een pot staan dan kan de meststof over de aarde gestrooid worden. Meng de meststof dan door de bovenlaag van de aarde.

 • Max 6-3-3 Fine bevat veel stikstof voor snelgroeiende planten en groenten. Geschikt voor planten in de groeifase.
 • Max 4-4-4 Fine bevat gelijke ratio’s stikstof, fosfor en kalium en is een universele (all purpose) meststof. Dit is geschikt voor alle planten en groenten.
 • Max 2-6-6 Fine bevat veel fosfor en kalium voor uitbundig bloeiende bloemen en planten en vruchtdragende groenten. Geschikt voor planten in de bloeifase.

Max 5-3-8 Pellet is een universele strooikorrel en geeft zijn voeding geleidelijk af. Ideaal voor de moestuin maar ook voor kamerplanten. Een hoogwaardig product en gunstig geprijsd.

Max Boost Fine heeft een N-P-K verhouding van 0-8-0 en bevat natuurfosfaat. Natuurfosfaat is een delfstof die toegestaan is in de biologische landbouw. Het spoelt niet uit de grond en het blijft zo beschikbaar voor uw planten. Fosfaat is een macro element en is van essentieel belang bij de ontwikkeling van het wortelgestel alsook de algehele groei van de plant. Zorgt voor grote vruchten en planten.

Max Cal / Mag Fine is landbouwkalk met een fijne maling en bestaat uit 30% Calcium en 20% Magnesium. Het is essentieel voor planten. Het werkt echter wel pH verhogend. Door water met een pH van rond de 6 te geven kun je de pH weer mooi terugbrengen.

Max Cal / Mag Pellet  is een landbouwkalk strooikorrel en bestaat uit 30% Calcium en 20% Magnesium. Ideaal voor de moestuinStrooi in Januari / Februari. Zo kan de kalk langzaam door de bodem worden opgenomen.

Max Rock Dust is zeer fijn gemalen lavarots oftewel lavameel. Dit wordt gewonnen in de Duitse Eifel. Vulkanisch gesteente is zeer vruchtbaar. Het bevat alle mineralen en sporenelementen die de aarde kan bieden. Het komt immers uit moeder aarde zelf. Ook bestaat het voor het grootste gedeelte uit silica wat zorgt voor sterke bladeren en dikke forse plantenstelen. Planten worden hierdoor weerbaarder tegen ziekten en plagen. Het is een zeer goede bodemverbeteraar, rijk aan Calcium en Magnesium. Zieke bomen en struiken hebben vaak een sporenelemententekort. Door lavameel aan de voet te strooien knappen ze in de meeste gevallen binnen een maand volledig op. Als ik 1 maar bodemverbeteraar zou mogen aanraden dan zou het dit zijn. Geef het aan al je planten. Planten die je nog nooit hebt zien bloeien schieten spontaan in de bloei dankzij dit supermiddel.

Max Alfalfa  is Alfalfameel met een N-P-K verhouding van 3-1-3. Dit is een rijkere meststof dan bijvoorbeeld koemest (N-P-K   2-1-2) en het heeft als voordeel dat het niet de grond uit spoelt zoals dierlijke mest. Het blijft beschikbaar voor uw planten en het komt langzaam vrij over een langere periode. Het bevat tevens groeihormonen die voor een krachtige groei zorgen. Dosering voor planten in pot; ca. 1 eetlepel per liter aarde.

Max Seaweed is Zeewiermeel met een N-P-K verhouding van 1-0-2. Het bevat vrijwel alle mineralen en sporenelementen. Zeewier groeit zeer snel en bevat dan ook zeer veel plantenhormonen die zorgen voor sterke planten en uitbundige oogsten. Dosering voor planten in pot; ca. een halve eetlepel per liter aarde.

 

Moestuin  

Voor de moestuin zijn deze producten uitermate geschikt;

Max 5-3-8 Pellet  gebruik deze meststof aan het begin van het groeiseizoen. Een handje per m2. Bij grotere planten iets meer. Als je zelfgemaakte compost gebruikt dan kun je met veel minder meststof toe en bij sommige planten misschien wel helemaal zonder. 

Max Cal / Mag Pellet  gebruik landbouwkalk 1 keer per jaar in Januari Februari. Ca. 50 gram per m2.

Max Rock Dust  gebruik lavameel 1 keer per jaar. Ca. 100 gram (een handje) per m2.

 

Teelt in Kuipen

Bij teelt in kuipen en emmers (Engels = container gardening) kun je heel gericht meststoffen toedienen. Zelf gebruik ik metselkuipen die op de volle grond staan en groenten groeien hier fantastisch in. 

Voor de meeste planten zijn all purpose meststoffen zoals Max 4-4-4 fine en Max 5-3-8 pellet een goede keuze.

Voor planten die veel stikstof nodig hebben is de Max 6-3-3 fine geschikt en voor planten die wat meer kalium en fosfor nodig hebben is de Max 2-6-6 fine het meest geschikt. Combineren kan natuurlijk altijd.

Net als op de volle grond ook in kuipen een beetje Cal / Mag Pellet of Cal / Mag Fine.

Ook hier geldt door compost te gebruiken of door direct in de kuip te composteren kun je het gebruik van meststoffen drastisch reduceren wel is het aan te bevelen om altijd lavameel te gebruiken. 

 

 

Potplanten

Ook potplanten hebben enorm veel baat bij lavameel. Vaak staan ze jaren in dezelfde pot en ook al krijgen ze voldoende voeding ze krijgen op een gegeven moment sporenelementen tekorten. Een eetlepel lavameel doet vaak wonderen. Probeer het eens en je planten zullen er mooier uit zien dan ooit tevoren. Qua meststoffen. De vloeibare Grow en Bloom zijn heel geschikt (1 keer per week 2ml per liter water) maar ook de Max 4-4-4 fine (2 eetlepels per 5 liter aarde en dat 1 keer per half jaar).

 

Cannabis

Er is geen plant die zo veel voeding vraagt als de Cannabis plant. Ook pH is heel belangrijk. Komt de pH boven de 6.9 dan neemt de plant geen voeding meer op en gaat  langzaam dood . Kweek je op de volle grond Dan is extra voeding nog steeds essentieel voor een goede oogst.

 • De goedkope maar zeker geen verkeerde optie is om in het najaar een kuil te graven van ca 60 cm diep. Stort deze kuil vervolgens vol met GFT afval en een paar handen lavameel. Dek af met een laagje aarde en markeer de plek. Wormen en microörganismen zetten de GFT om in wormen humus. In het voorjaar na de ijsheiligen plant je je plant op de gemarkeerde plek. Geef alleen regenwater. Geen kraanwater i.v.m de hoge pH.
 • Een andere optie voor de volle grond is uiteraard ook weer lavameel en in de Groeifase bijvoeden met Max Grow en in de Bloeifase bijvoeden met Max Bloom. Voordeel van de Grow en de Bloom is dat ze pH gebufferd zijn. Zelfs als je kraanwater geeft is de pH nog laag genoeg. Je kunt ook een combinatie doen van beiden. Dus de GFT methode en dan ook bijvoeden met Grow en Bloom. Gegarandeerd reuzeplanten.
 • Voor de buitenteelt in potten (bij voorkeur stoffen potten die op een schotel staan) kweek ik zelf het liefst op kokos. 5 Gram lavameel per  liter kokos. In de groeifase 2 ml per liter water Max Grow 3 à 4 keer per week voor gefeminiseerde planten en 2 à 3 keer per week voor autoflowers. Geef autoflowers niet te veel voeding. (zelf heb ik een plant van 3.6 meter gehad in een 40 liter pot en die gaf ik iedere dag 4 ml per liter en die dronk 8 à 10 liter per dag. Ik probeer richtlijnen te geven maar het ligt ook echt aan de grootte en voedingsbehoefte van je plant).  Geef Max Bloom in de bloeifase 2 -4 ml per liter water (autoflowers 2ml / L water).  Als de plant de eerste tekenen van bloei vertoont, voeg dan ook Max Boost fosfaat toe.
 • Voor de binnenteel kun je natuurlijk heel goed de Max Grow, Bloom en Boost gebruiken. Dit is dezelfde methode als de buitenteelt.
 • Een hele goede methode voor de binnenteelt is met kokos, lavameel en Max 6-3-3, 4-4-4 en 2-2-6. Dit is dezelfde methode die Mr. Canuck (zie YouTube) gebruikt. Deze methode is iets lastiger omdat je hier een pH meter en een watervat voor nodig hebt. Het is wel echt alle moeite waard. Gebruik 5 gram lavameel per  liter kokos. En gebruik een halve eetlepel (7.5 gram)   6-3-3 per liter kokos. Meng doorelkaar en plant je plantje er in. Breng je vat met water op ph 6 en geef hieruit water. 3 weken later geef je 4-4-4. Ook hier 7.5 gram per liter kokos. Dit strooi je over de aarde heen (topdressing). Weer 3 weken later geef je 2-2-6 en ook dit strooi je over de aarde  heen . Dit is de laatste voeding die de plant krijgt. Ongeveer 5 weken voor de oogst. Ondertussen geef je je volledige kweek water met je pH 6 water. Zuur water aan met citroenzuur (geen citroensap).
 • Note; ik promoot geen grootschalige wietteelt. Dit is bedoeld voor kleinschalige recreatieve en medicinale teelt.

 

Zaailingen

Zaailingen doen het byzonder goed op kokosvezel. Kokosvezel bevat geen voedingsstoffen en die moet je zelf toevoegen. Meng een kwart eetlepel Max Rockdust door de kokosvezel en plant daarna de zaadjes. Geef pas voeding als de zaailingen boven de grond gekomen zijn.

Je kunt de zaailingen Voeden met Max Grow en dan gebruik je 0.5 tot 1 ml Max Grow per liter water, 2 Tot 3 keer per week.

Of je strooit een kwart eetlepel Max 6-3-3 fine per liter kokosvezel. En dan alleen water geven.

 

 

HET BELANG VAN DE JUISTE pH

De ideale pH bij veruit meeste planten in aarde is rond de pH 6.5. Dit is licht zuur. Doordat we organisch en anorganisch materiaal aan de moestuin toevoegen stijgt de pH. Bij Hydrocultuur ligt het optimum bij kokos als substraat rond de 5.5.

Compost is een fantastische toevoeging voor de tuin. Het is een complete meststof op zich. Zelf gemaakte compost is meestal licht basisch zo rond de 7.5. Heet gecomposteerde compost heeft een zeer hoge pH van rond de 8.5.

Kalk is nog een fantastische toevoeging voor een moestuin maar is eveneens pH verhogend.

Als de bodem pH 7 of hoger is nemen planten (uitzonderingen daargelaten) sommige voedingsstoffen nauwelijks nog op. Een eenvoudige manier om de pH omlaag te krijgen is door licht zuur voedingswater te gebruiken. Ik vind zelf een pH van 6.3 ideaal. Je kunt water aanzuren door er een beetje citroenzuur of fosforzuur aan toe te voegen. Een pH meter is heel handig maar met een pH strookje kom je ook een heel eind.  De hoeveelheid citroenzuur / fosforzuur is afhankelijk van de pH van het water dat je geeft.

 

OPTIMALE pH WAARDE VOOR DE DIVERSE PLANTGROEPEN

 • Gazons: 6.0-7.0
 • Moestuin (de meeste planten): 6.0-6.5
 • Borders algemeen: 5.5-6.5
 • Kalkminnende planten: 6.0-7.0
 • Zuurminnende planten: 5.0-6.0
 • Bomen algemeen: 5.5-6.5
 • Azalea/Rododendron en heide: 4.0-5.5

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.